amaiA crespo. pauLa bonet

diumenge, 23 d’octubre del 2011

mAndALa

             MandalA: Figura simbòlica i mística que representa l’univers, pròpia de la tradició budista i hinduista.





           Un mandala (मण्डल), literalment «cercle» o «roda» en sànscrit, és un dibuix, pintura o baix relleu normalment amb trets geomètrics que es desenvolupa a partir d'un punt central o axial fins a formar normalment una figura circular o concèntrica. S'hi poden trobar punts o eixos de simetria de manera que tot el dibuix està subordinat i equidistant respecte d'aquest punt central.
           Als mandales, se'ls dona una significació mística i simbòlica.
  • Mística: Representen un tot i una unitat alhora. Amb el seu centre i les seves polaritats positives i negatives, totalment relacionades formant una dansa al voltant del centre. Podem arribar a la reflexió que el món i moltes de les figures que composen la vida són circulars o esfèriques. Ex: la terra, les partícules, les cèl·lules, els planetes, les pedres dels rius, el circuit del sistema solar, les galaxies... tot, absolutament, són mandales.
  • Simbòlica: Simbolitzen tot l'univers, explica la seva aparició, la seva existència i la seva desaparició. A tots els mandales la manifestació principal es troba en el centre; el seu objectiu és servir d'instrument de contemplació i de concentració, i els seus elements bàsics són figures geomètriques contraposades i concèntriques. El cercle exterior té sempre una funció unificadora.

Pintar un mAndALa  és un exercici per a menuts i adults, un exercici per a realitzar amb companyia o sol, però en un ambient tranquil i agradable. Pots acompanyar-te d'una bona música ambiental que et facilite la concentració i la calma precisa per a deixar de pensar, aconseguir relaxar la ment i sentir-te en plenitud. Molt recomanable si t'agrada pintar de color la vida. 

       Institut d'Estudis Catalans.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...